Představa, že léčba ve skutečnosti zabírá jen tehdy, je-li podpořena farmakologií, neodpovídá skutečnosti. Příroda nám sama naděluje rostliny a potraviny, jejichž léčivé účinky jsou nesporné. Blahodárné účinky petržele, celeru či žampiónů v záležitostech revmatických nebo cibule, česneku a citronu při vysokém tlaku a konečně kmínu, majoránky nebo pepře při zažívacích potížích jsou tak zřetelné, že je nemůžeme přehlížet. Dr. Jadviga Górnicka v této knize radí, jak zvládnout mnohé neduhy pomocí plodin, které míváme běžně na zahrádce.
Jadwiga Górnicka – doktorka medicíny, význačná polská specialistka na vnitřní choroby a přírodní medicínu. Za svou více než šedesátiletou lékařskou praxi vyléčila přírodními metodami tisíce pacientů včetně mnoha těch, jejichž obtíže byly považovány za nevyléčitelné. Popularizátorka vědy o přírodní medicíně a potřebě života v souladu s přírodou. Autorka knížek: Domácí přírodní lékárna, Léčivá moc dotyků, řady Knihovnička zdraví či článků v mnoha časopisech.